*

tarjaparkkila

Sithonit... Terra Feminarum..

 

Tiesittekö,   että Suomi on muinainen naisten maa ?  

 

 

"Sillä aikaa saavutti Jumalan kosto svealaiset, jotka olivat karkoittaneet piispansa. Ja ensin kuninkaan poika nimeltä Anund, jonka isä oli lähettänyt laajentamaan valtakuntaansa, sen jälkeen kun oli tullut naisten maahan, joiden me arvelemme olevan amazoneja, sai samoin kun sotajoukko surmansa myrkystä, jota nämä olivat sekoittaneet lähdeveteen." (Adam von Bremen: Hamburgische Kirchengesichte III 16, 1075 jKr.)

 

"Sen jälkeen tulevat svealaiset, jotka hallitsivat laajoja maa-alueita aina Naisten maahan asti. Itään näistä sanotaan asuvan vepsäläisten, merjalaisten, jäämien, tsuudien ja turkulaisten aina Venäjälle asti." (Adam von Bremen: Hamburgische Kirchengesichte IV 14, 1075 jKr.) 

 

"Sitäpaitsi on meille kerrottu, että siinä meressä on monia muita saaria, joista yhtä sanotaan suureksi Eestiksi, ... Ja tämän saaren kerrotaan olevan varsin lähellä Naisten maata, kun viimeksimainittu ei ole kaukana svealaisten Birkasta."(Adam von Bremen: Hamburgische Kirchengesichte IV 17, 1075 jKr.)


"Tässä meressä on myös monia muita saaria, kaikki täynnä julmia villejä, ja siksi merenkulkijamme välttävät niitä. Samaten kerrotaan amatsoneja olevan Baltian meren näillä rannoilla, minkä takia sitä sanotaan Naisten maaksi. Jotkut väittävät, että he tulevat raskaiksi juomalla vettä" (Adam von Bremen: Hamburgische Kirchengesichte IV 19, 1075 jKr.)

 

 

Ennen mestari Adamia oli Tacitus:

"Svionien (=svealaisten) naapureina ovat sithonien heimot. Muissa suhteissa he muistuttavat svioneja paitsi yksistään siinä, että heitä hallitsee nainen. Siinä määrin he ovat alentuneet ei vain vapaudesta, vaan vieläpä orjuudestakin."(Tacitus: Germania, v. 98 jKr., Edwin Linkomiehen suomennos, Helsinki 1955 jKr., s.45)

 

 

"Sithonien maantieteellisestä sijainnista ei voi olla mitään epäselvyyttä. Tacitus sijoittaa heidät svionien avulla kuvattuaan sveebiläismeren oikealta rannalta (siis Itämeren itäpuolelta. K.Julku) aestien heimot. Jäljelle jää vain se mahdollisuus, että sithonit tarkoittavat jotakin Suomessa asunutta ryhmää." (Kyösti Julku: "Kvenland -Kainuunmaa", Pohjoinen, Oulu 1986 jKr., s.51)

 

kwinnanainen, islanti (J.R.Forster v.1781)
kwennainen, pohjoismaat (J.R.Forster v.1781)
qwens, qwnionainen (Wulfila)
kwennainen, anglosaksi
qwenanainen, alemanni (germaaninen kieli)
kvaenerPohjois-Norjan suomalaisasukas, kveeni
Kvaenland, KvenlandKainuu norjan kielellä
Qwenland, CajanelandKainuun nimi Messeniuksella: "Scondia Illustrata I-XI, v.1700-05
kainulaiset, kveenitOlaus Magnus v.1555
Kvenland = Cajania = KainuuMichael Wexionius v.1650
Quenlandia (=Kainuu)Johannis Ihre v.1716
Queenkuningatar, englanti
"Marian maa"Vatikaanin Suomeen ja Viroon (Liivinmaalle) 1200-luvulla suunnitteleman kirkkoprovinssin nimi
Qwensae (Kainuunmeri)Engl. kuningas Alfredin maantieteestä v.890

Cwen Sea =Vienameri, 
Cwen Land =Pohjois-Suomi

 

Jos Pohjoismaiden varhais-keskiajan historiaa valottaneista kronikoitsijoista täytyy mainita ainoastaan viisi, Bremenin Adam on siinä joukossa, -ansioineen ja virheineen. Häneen tavataan luottaa monessa asiassa, mutta "Terra Feminarum" on yleensä tavattu pois-selittää "kulkutarinana" tai kwen--kvinna -väärinkäsityksenä. Jos otamme tämän konsensuksenomaisesti vallitsevan ja hallitsevan käsityksen todesta, olemme ihmeissämme Tacituksen "heitä hallitsi nainen" -maininnan kanssa. Sithonien territorio sijoittuu varsin varmasti ja uskottavasti juuri sinne, mihin Adam sijoittaa naisten (johtaman?) valtakunnan: Joko läntiseen Suomeen tai vaihtoehtoisesti Perämeren rannoille, muinais-Kainuun alueille.

 

Adamille ehkä tuttu kauppakeskus, Turku, on loogista olettaa kaupunkimaiseksi asutukseksi, jossa pysyvästi oleskeli useiden Itämerellä kauppaakäyvien kansojen edustajia ja muuta sekalaista seurakuntaa. Nimi "Turku" on muinaisvenäjän kauppapaikkaa, toria, tarkoittava sana suomalaiseen äänneympäristöön omaksuttuna. Turku lienee siis kronikoitsijalle tuttu kiintopiste. "Turusta itään" voi tarkoittaa kirjaimellisesti matkan jatkamista Suomenlahden pohjoisrannikkoa pitkin, käyttäen samaa reittiä joka on selostettu paljon märehdityssä tanskalaisessa "itineaariossa". Itämeren lahtien oikea hahmottaminen on kuitenkin voinut puuttua Adamin tanskalaisilta aikalaisilta, joten matkan jatko on voinut viedä pohjoiseenkin, Perämerelle, josta myöhemmin tapaamme Kwenland-Kainuun.

Kysymys, "kumpi oli ennen -kveeni--kvinna -väärinkäsitys vai Terra Feminarum", rinnastuu siis klassiseen "kumpi oli ennen -muna vai kana" ikuisuuspohdintaan.  

 

http://jumalasuomi.tripod.com/terra_feminarum.htm  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Kiinnostavaa ... Queenland < Kvenland < Finland?

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen
Tarja Parkkila

"Siitä Pohjolan emäntä syötti miehen, juotti miehen,
istutti perähän purren melan vaskisen varahan;
virkki tuulen tuulemahan, pohjasen puhaltamahan. "

Kalevala kertoo todennäköisesti samaa tarinaa.

Tarja Parkkila

Jotu

Kerro lisää kun olet lukenut, jos vaikka meistäkin jotakin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jospa miehet jäisivätkin koteihin lapsiaan kasvattamaan jotta pojista tulisikin miehiä eikä mammanpoikia kuten nykyään.

Tarja Parkkila

Lauros

Eivät kai ne ehdi, siellä menee kilpailukyky. :)

Lasten kasvatuksessa oppii vain kärsivällisyyttä, ei saa olla kiire.

Tarja Parkkila

Eikö Suomen miesten kannattasi olla ylpeitä tuosta historiasta, meidän miehet eivät ole olleet naisten alistajakansaa ?

Jaakko Paavilainen

"Kysymys, "kumpi oli ennen -kveeni--kvinna -väärinkäsitys vai Terra Feminarum", rinnastuu siis klassiseen "kumpi oli ennen -muna vai kana" ikuisuuspohdintaan."

Siihen aikaan kuningas ja kuninkaan lähimiehet olivat alati joko veronkeruumatkoilla, hallintomatkoilla, tai sotaretkillä.

Wallasrouva (qwen, cwen = queen) hoiti taloa ja lääniä sillä välin.
(pätkitellen, mutta vuosikymmeniä elämästään)

sekä...

Kweeneillä oli tapana, että vävy muutti vaimonsa taloon, eli suvun vanhin anoppi oli käytännössä myös aina perheen/suvun matriarkka.

Kuningazta / druhtinazta on aina kuunneltu, kun he ovat olleet paikalla, mutta suurimman osan vuosista kylän/läänin/heimon matriarkka on sanonut sen viimeisen sanan.

Vähemmästäkin on maa nimetty 'amazonien maaksi' Euroopan historiassa...

(eli rautakaudella on ollut melko tasavertainen sukupuolijako)

Tarja Parkkila

Tuokin varmasti pitää paikkansa, mutta on voinut olla myös heimosotia, joissa miehiä on kuollut, tai heitä on viety orjiksi / työvoimaksi, ja vain naiset ovat jääneet.

Tai miehet ovat seilailleet muille maille ja naiset ovat hakeutuneet yhteen.

"Viikingit perustivat asumuksia Vinlandiin Pohjois-Amerikkaan noin vuonna 1000." ( Wiki )

"Jotkut väittävät, että he tulevat raskaiksi juomalla vettä" (Adam von Bremen: Hamburgische Kirchengesichte IV 19, 1075 jKr.)"

Huhupuheita liikkuu aina, mutta tuo osoittaisi kuitenkin, että miehiä ei ole ollut.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Hm.
Tuo "maantiede" viittaisi nykyiseen Länsipohjaan ja Tornionlaaksoon - miksei itäiseen Pohjanmaahankin, missä pitää ottaa huomioon karjalaisten vaikutus.

Skellefteå on tietääkseni eteläisin jokisuu, minne "birkarla"-oikeus ja sitä mukaa -käytäntö ulottui. Itäräajana taas on Tornion itäpuolella vanhastaan Kaakamojoki.
Näiden, alun perin suomenkielsiten, mahtitalojen miehet olivat luonnollisesti pitkiä aikoja retkillään, kukin ryhmä omalla kauppa- ja verotusalueellaan ylämaissa; vaihtoehtoisesti purjehtimassa myymään ja ostamaan tavaraa etelämpänä Itämerellä. Käytännössä naiset hoitivat talon ja talouden, matriarkkajohto oli pätevä käytäntö. Satunnainen matkailija tapasi todennäköisesti juuri naiset.

Karjalaisten elinkeino oli samanlainen, heidän kauppansa suuntautui eri tielle, Novgorodin suuntaan. Välissä on tsuudit, kilpailijoina jäämit.

Tuo "Turku" ja "turkulaiset" voi olla missä tahansa missä kauppaa on käyty slaavilaisia vaikutteita saaden.

Tarja Parkkila

Pelkäsivätkö karjalaiset pohjalaisia ?

"Sanoi seppo Ilmarinen: "Ohoh vanha Väinämöinen!
Joko sie minut lupasit pimeähän Pohjolahan
oman pääsi päästimeksi, itsesi lunastimeksi?
En sinä pitkänä ikänä, kuuna kullan valkeana
lähe Pohjolan tuville, Sariolan salvoksille,
miesten syöjille sijoille, urosten upottajille."

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Lönnrotin kooste Sampo-aiheesta ei tässä juuri auta.

Hieman enemmän, ehkä, vanhat tallenteet (SKS), nekään tuskin merkittävästi.

Mutta ajatus on kiinnostava.

Claudette Cohen

Please pardon the English. I believe that a 600-year-old manuscript may have been written by the Kvens. It is the most mysterious manuscript in the world, and it shows many women performing rituals with water. I have been geographically locating the manuscript in Kvenland without ever having heard of this "Woman's Land" or Terra Feminarum until just yesterday, so this is very exciting. A blog of my research can be found here: http://voynichbirths.blogspot.com/

Toimituksen poiminnat